Ιστορία των Σχολείων



ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΓΡΑΒΟΥΝΑΣ

                        Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Οι κάτοικοι της Γραβούνας ήρθαν πρόσφυγες  το 1924 από την Ανατολική Θράκη, από ένα χωριό που εκεί ονομαζόταν Γραμπούνα ή Γραβούσα. Μετά από αρκετές μετακινήσεις εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Γραβούνα, που τότε είχε την τούρκικη ονομασία Ντόριαν και αποτελούσε απλά ( σύμφωνα με προφορική μαρτυρία ) έναν βλάχικο οικισμό με καλύβες.
          Τα δύο πρώτα χρόνια τα παιδιά πήγαιναν σχολείο στο γειτονικό χωριό ( Πέρνη ). Μετά οι κάτοικοι – πρόσφυγες με προσωπική εργασία έχτισαν ένα μικρό κτίριο με μια αίθουσα και ένα γραφείο.
          Η ίδρυση του σημερινού σχολείου έγινε το 1927 σύμφωνα με το ΦΕΚ 4/11-01-1927
          Υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες για τον εργολάβο, τους εργάτες και φωτογραφία από τη θεμελίωση του σχολείου. Το κτίριο ήταν ένα ορθογώνιο πετρόκτιστο κτίσμα με κεραμοσκεπή και στενά και ψηλά παράθυρα. Είχε δύο αίθουσες και ένα μικρό γραφείο, που χρησιμοποιού-νταν και ως «σπίτι» του δασκάλου. Πίσω από το σχολείο υπήρχαν οι τουαλέτες και αργότερα το «μαγειρείο».
          Το σχολείο άρχισε να λειτουργεί το 1931. Αρχικά  λειτουργούσε ως μονοθέσιο. Γύρω στο 1934-35 γίνεται διθέσιο και πολύ αργότερα, το 1969-70 τριθέσιο. Υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες για τα ονόματα των πρώτων δασκάλων (1928 – 1940).
          Τα χρόνια 1940-1945 το σχολείο παύει να λειτουργεί και χρησιμοποιείται από τους Βουλγάρους ως «Δημαρχείο», κατά συνέπεια δεν υπάρχουν έγγραφα – κείμενα των ετών 1928-1940, αφού καταστράφηκαν από τους κατακτητές.
          Η επαναλειτουργία του σχολείου γίνεται το 1945. Αρχικά στέλνεται από το ΕΑΜ μία δασκάλα και την επόμενη χρονιά, μετά τη λήξη του εμφυλίου λειτουργεί και πάλι ως διθέσιο. Παράλληλα λειτουργεί και νυχτερινό σχολείο.
          Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται πρωί – απόγευμα καθώς και το Σάββατο. Στις απογευματινές ώρες τα παιδιά (εκτός των μαθημάτων) φρόντιζαν και τον κήπο. Οι σχολικές γιορτές γίνονταν με ιδιαίτερη φροντίδα . Στο τέλος της σχολικής χρονιάς σημαντική εκδήλωση ήταν οι «γυμναστικές επιδείξεις». Δεν έλειπαν βέβαια και οι εκδρομές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Για όλα αυτά υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό.
          Την εποχή της δικτατορίας στο σχολείο παρέχεται συσσίτιο στα παιδιά.
          Το 1996 αποφασίζεται η συγχώνευσή του με τα σχολεία των γειτονικών χωριών Ζαρκαδιάς και Γέροντα και λειτουργεί ως 6/θέσιο τριεδρικό . Τον Απρίλιο του 2005 γίνεται η προσθήκη τριών αιθουσών και από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αρχίζει να λειτουργεί ως ενιαίο 6/θέσιο ως σήμερα.

    Πηγές: προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό – ενθύμια, ΦΕΚ ίδρυσης, αρχεία του σχολείου (βιβλία – πρακτικά – μαθητολόγια), Γενικά αρχεία του κράτους, στοιχεία από το Δήμο Νέστου , βιβλίο κ.Κουσκουρά Σοφοκλή.


  Συντακτική ομάδα:
  Καραγιαννίδου  Ροδάμη















1 σχόλιο: