Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Ε' και ΣΤ΄ Τάξης στην Αθήνα







 Εντυπώσεις των μαθητών:
Η Βουλή των Ελλήνων:Στη βουλή είδαμε μερικές αίθουσες, πολύ ενδιαφέρουσες. Είχαμε ξεναγό που μας εξηγούσε τι βλέπαμε και τι γίνεται στους χώρους της βουλής. Η βασική αίθουσα όπου εκεί γίνονται οι συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και είχε πολλές θέσεις για βουλευτές και υπουργούς. Τη μεγαλύτερη εντύπωση μας έκαναν τα πολύ παλιά έγγραφα, βιβλία, εκθέματα και πολλά άλλα. Γενικότερα μας άρεσε πάρα πολύ η επίσκεψη μας εκεί και για αυτό το λόγο θα τη θυμόμαστε για πολύ καιρό, ώστε να μιλάμε σε όλους για αυτή μας την εμπειρία.    
                                             Ιφιγένεια και Ειρήνη


Το Μουσείο της Ακρόπολης: Η εκπαιδευτική  εκδρομή του  σχολείου μας  που  πραγματοποιήθηκε στην  Αθήνα  στις  24 και 25  Φεβρουαρίου, ήταν  θαυμάσια. Ένα  από τα  μέρη  που επισκεφτήκαμε  ήταν  και το Μουσείο  της  Ακρόπολης, το  οποίο  ανήκει  στα ομορφότερα  μουσεία της  Ευρώπης.  Αυτό  που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση  ήταν  το  επιβλητικό  κτίριο  και η αρχιτεκτονική του . Ο τελευταίος  όροφος  κατασκευάστηκε  με τέτοιον  τρόπο, ώστε  η κορυφή  του  μουσείου  να έχει καλύτερη  θέα  προς  τον ιερό  βράχο  της Ακρόπολης. Επίσης  εντυπωσιάστηκα  με  το δάπεδο, καθώς  ήταν  από  γυαλί  και  από  κάτω  βρίσκονται  διάφορα  αρχαιολογικά  ευρήματα. Στο  εσωτερικό  του  υπάρχουν πολλά  και γνωστά  αγάλματα. Οι  περίφημες  καρυάτιδες, όπου  κανονικά  είναι  έξι στον αριθμό ,  όμως  στο  μουσείο  βρίσκονται  οι πέντε  ενώ  η  έκτη   κλάπηκε και βρίσκεται  στο  Βρετανικό μουσείο. Ελπίζω  σύντομα  να  μας  επιστραφεί  και  να  τοποθετηθεί  ανάμεσα  στις  άλλες  καρυάτιδες.  

                             Η  μαθήτρια  της  ΣΤ' τάξης, Πιπεράκη  Αναστασία
Παρθενώνας: Στις 24 , 25 και 26 Φεβρουαρίου το σχολείο μου οργάνωσε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα .  Εκεί  επισκεφτήκαμε τον  Ιερό βράχο της Ακρόπολης με  τα Προπύλαια να  αποτελούν τον προθάλαμο για την  είσοδο  στην  Ακρόπολη , τα οποία  δεν ολοκληρωθήκαν ποτέ γιατί άρχισε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος  και οι εργασίες  σταμάτησαν . Είδαμε τον Ναό της Αθηνάς όπου εκεί παλιά  υπήρχε  το ξύλινο άπτερο άγαλμά  της. Το ονόμασαν άπτερο  επειδή δεν  είχε φτερά γιατί οι κάτοικοι δεν ήθελαν να φύγει ποτέ από την πόλη .Με εντυπωσίασε  πολύ ο Παρθενώνας , το πιο μεγάλο χτίσμα της Ακρόπολης στο οποίο  υπήρχε  το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς του γλύπτη Φειδία . Ακόμη είδαμε και το Ερέχθειο που κατά την μυθολογία εκεί ήρθαν σε αντιπαράθεση   οι  θεοί Ποσειδώνας και Αθηνά για το ποιο θα είναι το όνομα της πόλης. Εκεί βρίσκονται και οι Καρυάτιδες πέντε όμορφες κόρες που στέκονται με χάρη. Δυστυχώς  λείπει η έκτη κόρη , η οποία κλάπηκε όπως και τα μισά περίπου  γλυπτά   του Παρθενώνα από τον Λόρδο του Έλγιν (Τόμας Μπρους).
Ευχαριστώ πολύ τους δασκάλους μας και τις ξεναγούς μας για αυτήν την εκδρομή και για τις γνώσεις που μας χάρισαν και ελπίζω την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ την Αθήνα η έκτη Καρυάτιδα να είναι στην θέση της. Εκεί που πραγματικά ανήκει.
                            Χριστίνα Τσαλόγλου


Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Κατά την διάρκεια της σχολικής εκδρομής στην Αθήνα, επισκεφτήκαμε μεταξύ άλλων και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εκεί είδαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα όπως: Το πρώτο τηλεσκόπιο, όπου χρησιμοποιούνταν για τον ακριβή υπολογισμό της ώρας. Ακόμη υπάρχει στο χώρο, ο πρώτος χειρόγραφος χάρτης της Σελήνης με 30.000 κρατήρες, ο οποίος κατασκευάστηκε από τον Γερμανό αστρονόμο Ιούλιο Σμιτ. Στο Αστεροσκοπείο βρίσκεται μια τεράστια βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία από πολύ παλιές χρονολογίες, η οποία είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Από το Αστεροσκοπείο πέρασαν σπουδαίοι άνθρωποι που άφησαν πίσω τους σπουδαίο έργο όπως: Ο πρώτος διευθυντής ο Γεώργιος Βούρης, που κατά την θητεία του το Αστεροσκοπείο εξοπλίστηκε με όργανα από την Αυστρία και έγιναν οι πρώτες αστρονομικές μελέτες, όπως ο καθορισμός των γεωγραφικών συντεταγμένων, που αποτελεί ακόμα και σήμερα τη βάση της χαρτογράφησης της Ελλάδας. Σε όλο αυτό το έργο του Αστεροσκοπείου βοήθησαν πολύ μεγάλοι δωρητές, επιφανείς Έλληνες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική στενότητα. Μεταξύ αυτών είναι: Ο Δ. Δωρίδης, ο Α. Συγγρός, ο Κ. Μαυρομιχάλης κ.α. Με τα χρήματα αυτά κατασκευάστηκαν νέες εγκαταστάσεις κι έτσι μπορούσε να λειτουργήσει η μετεωρολογική υπηρεσία, η παρακολούθηση των σεισμών και άλλων φυσικών φαινομένων. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μπήκαν οι βάσεις για όλες τις μελέτες στα γεωφυσικά φαινόμενα που γίνονται μέχρι και σήμερα

                                          Ζωή   Καραντωνίου


Δον Κιχώτης: Την δεύτερη μέρα της εκδρομής μας στην Αθήνα, είχαμε ραντεβού στο θέατρο Παλλάς, όπου είδαμε  τη θεατρική παράσταση ‘’Δον Κιχώτης’’ (δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες). Οι ερμηνείες των ηθοποιών φανταστικές και απολαυστικές. Τα σκηνικά ήταν καταπληκτικά. Επίσης τα κοστούμια ήταν εκθαμβωτικά. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ πιο ωραία παράσταση και πιστεύω πως όλοι συμφωνούν μαζί μου.
Σας την προτείνω!!    

                                                Κωνσταντίνα Γκόγκου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου